Openingsuren
Di-Vr van 10u - 12u & 13u - 18u
Za van 10u - 12u & 13u - 17u

Onderhoud van uw houtkachel

Voor houtkachels en houthaarden is een onderhoud niet wettelijk verplicht, maar wel aan te raden. Zo bent u zeker van de veiligheid, het energieverbruik en de werking van de kachel of haard. Macquoy Haarden somt 5 elementen op die cruciaal zijn bij een goed onderhoud van uw houthaard.

1. Verwijder asresten

Alvorens u aan deze klus kan starten, moeten de assen volledig afgekoeld zijn. Maak vervolgens de aslade leeg en verwijder met een borstel overtollige assen in de houthaard. Laat altijd een laagje as op de bodem liggen. Dit laagje werkt isolerend en beschermt de haardbodem, maar maakt het ook gemakkelijker om de houthaard opnieuw aan te steken.

2. Reinig het glas

Bij een beperkte roetaanslag op het glas kan u deze eenvoudig met warm water en kranten- of keukenpapier reinigen. Is er een hardnekkige roetaanslag, dan raden we u aan om een specifiek reinigingsproduct voor houtkachels te gebruiken.

3. Controleer de afdichtingen

Een goede afdichting zorgt voor een efficiëntere verbranding. Controleer daarom af en toe de afdichting van de deur van uw houtkachel. Vervang indien nodig het afdichtkoord of laat dit doen door een vakman tijdens een onderhoudsbeurt.

4. Check de vlamplaat

Heeft uw houthaard of houtkachel een vlamplaat? Dan doet u er goed aan om deze minstens één keer per jaar te verwijderen en te controleren of ze nog in goede conditie is. Ook het haardrooster en de onderste brandplaat kijkt u dan best na op beschadigingen. Dit kan u zelf doen, maar ook laten uitvoeren door een vakman. Deze kan de onderdelen dan ook vervangen bij schade.

5. Inspecteer en veeg uw schoorsteen

Laat jaarlijks of om de paar jaar uw schoorsteen vegen om roetbrand te vermijden. Bij intens gebruik of veel roetafzetting zal de schoorsteen vaker geveegd moeten worden voor een schone verbranding.

  • Onderhoud van uw houtkachel