Openingsuren
Di-Vr van 10u - 12u & 13u - 18u
Za van 10u - 12u & 13u - 17u

Wat moet je weten bij de aankoop van een kachel of haard?

De gezelligheid van een knisperend haardvuur of een warme kachel heeft al velen kunnen bekoren. Overweeg je om ook een kachel of haard te installeren in je woning, dan zijn er toch een aantal vragen die je best kan stellen. Bij Macquoy bekijken we steeds je specifieke woonsituatie en verwachtingen voor een perfect eindresultaat. Om je alvast op weg te helpen, somden we enkele aandachtspunten op waar je toch even bij moet stilstaan.

Keuze van brandstof

Hout, pellets, gas, stookolie, bio-ethanol of elektriciteit. Er zijn tal van manieren om je kachel of haard van brandstof te voorzien. Elk met zijn voor- en nadelen. De keuze voor de brandstof heeft ook een aantal technische gevolgen. Zo heb je voor een gaskachel een aansluiting op de gasleiding nodig en bij de verbranding van hout moet er een afvoer zijn voor de rook in de vorm van een schoorsteen.

Budget voor je kachel of haard

Er zijn modellen in gas en hout in verschillende prijsklassen waardoor er voor iedereen wat wils is. Algemeen zien we wel dat de aankoop van een gashaard duurder is dan eentje op hout. Wil je de haard naadloos integreren in je interieur of inwerken in een bestaande wand, dan zal dit ook duurder uitkomen dan wanneer je een kachel als los element plaatst.

Luchtaan- en afvoer

Cruciaal voor een goede werking van je kachel of haard. Bij een open verbranding moet er voldoende ventilatie zijn in je woning om bijvoorbeeld koolstofmonoxidevergiftiging tegen te gaan. De afvoer gaat hier via een schoorsteen. Een gesloten verbranding is iets gemakkelijker met één buis voor lucht en verbrandingsgassen. Voor houtkachels en -haarden blijft een schoorsteen wel noodzakelijk.

  • Wat moet je weten bij de aankoop van een kachel of haard?